Veerverbinding Bemmel-Ooij voorjaar 2021 in de vaart

De plannen voor een nieuw fiets- en voetveer over de Waal tussen Bemmel en Ooij kunnen komend voorjaar doorgaan. Recreatiebedrijf Uiterwaarde uit Kerk-Avezaath wil de pont laten varen als de gemeenten Lingewaard en Berg en Dal beide jaarlijks 10.000 euro bijdragen.

Een elektrisch pontje – de wens van beide gemeenten – wordt het niet. Volgens Uiterwaarde kost een elektrisch veer op een grote en drukke rivier als de Waal zo’n 8 ton. Het pontje dat de exploitant (die elf fiets/voetveren in het Rivierengebied beheert) op het oog heeft, is een reservepontje dat in de haven van het recreatiegebied Gouden Ham in Maasbommel ligt. Voordeel is dat er nauwelijks investeringen nodig zijn.

Schippers

Het pontje kan maximaal 12 mensen (zonder coronamaatregelen) meenemen. Uiterwaarde gaat nu schippers werven, maar verwacht geen problemen. Omdat er ook met klein vaarbewijs gevaren mag worden, zijn er meer potentiële kandidaten. Verder is de exploitant bezig om met andere bedrijven een landelijke opleiding tot veerschipper op te zetten.

Uiterwaarde wil het na winterseizoen op beide oevers aanlegpontons aanbrengen, als ook rivierbeheerder Rijkswaterstaat met het plan heeft ingestemd. De start van het vaarseizoen hangt wel af van de corona-ontwikkelingen.

(8 november 2020)