Veiling De Grietman (Hooidammen-De Veenhoop) sluit maandag

De gemeente Smallingerland weet maandagavond 26 februari om 20.10 uur wat de diesel-aangedreven veerpont ‘De Grietman’ waard is. Dan sluit de veiling voor de oude pont, die dienst deed tussen Hooidammen en De Veenhoop. De pont wordt vervangen door een elektrische versie, ‘De Grietman Eco’, voorzien van zonnepanelen.

De nieuwe elektrische pont kan minder fietsers vervoeren, maar volgens gemeentelijke tests voldoet deze aan de behoeften. Een voordeel is dat vrijwilligers geen groot vaarbewijs nodig hebben om ‘De Grietman Eco’ te bedienen.

Zaandam

Gebouwd in 1956 door werf Akerboom in Oegstgeest, heeft de pont oorspronkelijk als ‘Ruijterveer’ in Zaandam gevaren. Na verplaatsing naar Drachten wegens een nieuwe brug, toont nu onder meer de historische kring van Zaandam interesse om de pont terug te halen. Ook andere gemeenten tonen interesse vanwege de goede vaarconditie van de pont.

De gemeente Smallingerland hoopt met de veiling tussen de 30.000 en 40.000 euro op te halen. Een dag voor de sluiting van de veiling was het hoogste bod 13.000 euro.

(25 februari 2024)