Zo’n 20 natuurvrijwilligers zijn zaterdag 25 februari 2023 te water geraakt toen het trekpontje waarop zij voeren in het natuurgebied Beningerslikken bij Zuidland omsloeg. Een vrouw is door de brandweer aan de kant geholpen, ter plekke gereanimeerd en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De anderen konden zelfstandig uit het water komen. Drie van hen zijn met onder meer onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De slachtoffers zijn vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) Hollandse Delta. Ze waren daar waren om het natuurgebied schoon te houden. De hulpdiensten pakten het incident meteen groots aan. Acht ambulances rukten uit naar de plaats van het incident. Helikopters van de politie en de Kustwacht werden ingevlogen om zoekacties te verrichten en twee duikteams van de brandweer hebben het water afgezocht.
Lastig bereikbaar
Het pontje is eigendom van Natuurmonumenten en overbrugt een stroom een inham van het Haringvliet van 15 meter in het natuurgebied de Beningerslikken op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Omdat het pontje midden in het natuurgebied ligt, was het voor hulpdiensten lastig bereikbaar. Met behulp van terreinwagens van de politie werd ambulancepersoneel vervoerd naar de plek van het ongeval.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vermoedt dat het (grote) aantal mensen op het pontje een rol heeft gespeeld bij het omslaan. Een bordje ontbreekt, waardoor niet duidelijk is hoeveel mensen maximaal op het pontje mogen staan. Ten tijde van het ongeval was sprake van een stevige wind en sterke stroming. De precieze oorzaak van het incident wordt nader onderzocht.
Acties vereniging
We hebben de afdeling Haringvliet van Natuurmonumenten sterkte gewenst en gevraagd ons op de hoogte te houden van eventuele conclusies.
Daarnaast hebben we twee acties ondernomen. We hebben, omdat er ook al eerder ongevallen waren met dit type zelfbedieningspontjes, de Onderzoeksraad Voor Veiligheid met een brief, zie Persbericht, gevraagd onderzoek te doen naar de veiligheid van dit type zelfbedieningspontjes. Daar gelden nu geen voorschriften voor en er zijn er ruim honderd van. Uiteraard hebben we daar ook de afdeling Haringvliet van Natuurmonumenten over geïnformeerd.
Verder hebben we alle eigenaren van dit type pontjes een gratis bord met het maximaal aantal passagiers aangeboden, dat zij zelf goed zichtbaar moeten bevestigen. Zie onze brief aan de eigenaren: Brief aan zelfbedienings veren. Daar zijn al de nodige aanvragen voor binnen.
(26 februari 2023 en update 4 april)