Amelanders pleiten voor eigen veerdienst

De Coöperatie Amelander Veerdienst neemt het heft in eigen handen met plannen om de veerverbinding tussen het eiland en het vasteland aanzienlijk te verbeteren. Na een langdurig conflict met de huidige exploitant en een gebrek aan actie van de overheid op eerder geuite klachten, zet de coöperatie nu een grote stap naar voren.

Op dinsdag 16 april overhandigt de coöperatie in Den Haag een manifest aan de Vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit gebeurt voorafgaand aan de beslissingen over de nieuwe concessie voor de veerdiensten op het Wad. De coöperatie pleit voor een dienstverlening die zowel betaalbaar als toegankelijk is voor eilandbewoners en toeristen.

Visie

In het manifest staat de volgende visie centraal: “Het ministerie wil alles bij het oude laten, maar wij, de Coöperatie Amelander Veerdienst, vinden dat Ameland bereikbaar en betaalbaar moet zijn voor iedereen.” De coöperatie streeft naar een veerdienst die wordt gedreven door en voor de Amelanders, waarbij zij directe invloed kunnen uitoefenen op de exploitatie.

De voorgestelde verbeteringen omvatten betaalbare tarieven, betrouwbare en goed getimede afvaarten, en een verhoging van het aantal overtochten om zo beter te voldoen aan de behoeften van de eilandgemeenschap en haar bezoekers.

(15 april 2024)