Boerenacties treffen veerdiensten naar Waddeneilanden

De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog waren maandag 4 juli een aantal uren niet per veer bereikbaar. Vissersschepen blokkeerden de veerhavens van Den Helder, Harlingen en Lauwersoog. De vissers hadden zich aangesloten bij de boeren die deze maandag tot actiedag tegen het stikstofbeleid hadden uitgeroepen.

De blokkade van de haven van Harlingen duurde het langst. De eerste boot vanaf Terschelling was al vertrokken toen de vissers met hun kotters de haven afsloten. De passagiers konden te voet de Willem Barentsz verlaten via een andere kade in Harlingen. Auto’s en goederen konden later, nadat de blokkade was beëindigd, bij de veerdam alsnog van boord worden gehaald.

Schiermonnikoog

De veerboot vanaf Schiermonnikoog moest met alle passagiers aan boord terugvaren naar het eiland, omdat de haven van Lauwersoog geblokkeerd was. Ook de sneldienst vanaf dat eiland keerde terug. De blokkade in  Lauwersoog was rond 10.30 uur voorbij. Rederij TESO kon vanaf 9.00 uur al weer varen, maar moest voor de namiddag extra afvaarten regelen. Ameland is de hele dag gewoon bereikbaar geweest.

(4 juli 2022)