De Overkant naarstig op zoek naar schippers om in de vaart te blijven

Voetveer ‘De Overkant’, dat al dertig jaar vaart tussen Ameide en recreatieterrein Salmsteke in Lopik, kampt met een ernstig tekort aan schippers. Dit kan ertoe leiden dat de veerpont deze zomer niet kan varen.

Na het afgelopen vaarseizoen zijn drie van de vier vaste schippers gestopt. Een recente zoektocht naar nieuwe schippers leverde voor Stichting De Overkant onvoldoende resultaat op.

Helft rooster kan ingevuld

Van de acht schippers die oorspronkelijk reageerden op een oproep in oktober, zijn er vier afgehaakt, waardoor slechts de helft van het rooster gevuld kan worden. De veerpont vaart normaal gesproken van april tot en met september elke dag.

De stichting spreekt van een groot probleem. Een complicerende factor in de zoektocht is de vereiste van een groot vaarbewijs, nodig voor het vervoeren van meer dan twaalf betalende gasten volgens Europese regelgeving.

De pont heeft een capaciteit van 80 opvarenden, waardoor het meenemen van slechts elf personen geen oplossing is.

Hoopvol

Ondanks het schipperstekort blijft de stichting hoopvol dat zich de komende maanden geschikte kandidaten melden. De veerpont, die draait op vrijwilligers, heeft ook te kampen met financiƫle problemen, waaronder onderhoud, brandstof en de vergoeding voor schippers. Het aantal donateurs is gedaald van 1500 naar 450 over de afgelopen dertig jaar.

(20 januari 2024)