Drie veren tussen Limburg en België gaan gratis varen

De fiets- en voetgangersveren  Ophoven (B) – Ohé en Laak (NL), Rotem (BE) – Grevenbicht (NL) en Uikhoven (BE) – Geulle (NL). gaan vanaf 1 april dit jaar alle fietsers en wandelaar gratis overzetten. Dat heeft Vlaams minister Peeters van Mobiliteit en Openbare Werken vandaag bekendgemaakt.

“Vanaf dit jaar valt de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruiker volledig weg. Daarmee worden de veerpontjes op de Maas gelijkgetrokken met de andere Vlaamse veren, die voor de gebruiker ook gratis zijn. Het gratis maken van de veren zal het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker maken om de rivier over te steken om een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Daarnaast zal dit een extra boost zijn voor het toerisme in de Maasvallei”, aldus de minister.

De exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas is sinds 2016 in handen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De veertjes zelf zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die ook instaat voor het structureel onderhoud. Een rederij exploiteert de veren.

Aangepaste vaartijden

De afgelopen drie jaar waren niet eenvoudig voor de veerpontjes: de coronacrisis zorgde voor een gesloten (vaar)grens in 2020. Het hoogwater van juli 2021 zorgde voor een wekenlange onderbreking. De partners deden er alles aan om de exploitatie zo goed mogelijk verder te zetten. De krapte op de arbeidsmarkt – extra voelbaar in seizoensarbeid – liet zich dan weer in 2022 gelden. Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. De veertjes zullen vanaf nu steeds van 10.00 tot 18.00 u varen. Voorheen voeren ze in de zomer tot 20u.

Schippers gezocht!

Exploitant Fransbergen zoekt nog schippers! Wie geïnteresseerd is en een vaarbewijs bezit of haalt, mag zich melden bij het RivierPark Maasvallei. Zoals altijd start het nieuwe vaarseizoen op de eerste zaterdag van april (1 april). In april varen de veertjes enkel in de weekends (inclusief Paasmaandag 10/4 en Koningsdag op 27/4). Vanaf mei varen ze weer elke dag.

(29 maart 2023)