Friese omroep: ‘Watertaxi’s overtreden snelheidsregels op het wad’

Onderzoek door Omrop Fryslân heeft aangetoond dat watertaxi’s die de Waddenzee oversteken naar de Friese eilanden, regelmatig de maximumsnelheid overschrijden gedurende de nacht. Hoewel er overdag geen snelheidslimiet geldt voor deze taxi’s, is het verboden om sneller dan 20 km/uur te varen na zonsondergang. Tussen september en december van het vorige jaar is vastgesteld dat zeven watertaxi’s gezamenlijk 155 keer deze regel hebben overtreden.

De middelen worden door verschillende partijen uiteenlopend geïnterpreteerd. Volgens Omrop Fryslân ziet voormalig verkeersleider Peter van Suijlekom geen groot probleem in het sneller varen, een praktijk die volgens hem al langere tijd wordt gedoogd. Rijkswaterstaat stelt dat de snelheidsregels niet voor niets bestaan, omdat gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Watertaxibedrijven verdedigen zich door te stellen dat er altijd een goede reden was voor de verplaatsingen, zoals patiëntenvervoer of hulpverleningsacties.

Leefbaarheid en veiligheid

De watertaxibedrijven hebben hun rol in de leefbaarheid en veiligheid van de eilanden, waarbij snelheid soms noodzakelijk is voor bijvoorbeeld reddingsoperaties. Dit wordt echter niet unaniem gedeeld. Zo heeft Veltman Marine Service besloten niet meer ’s nachts te opereren vanwege de vergunningsvoorwaarden.

Alle partijen geven aan dat de huidige wetgeving en handhaving voor snelvaren op het Wad verbetering vereist. Er wordt opgeroepen tot scherpere regels, beter toezicht en duidelijkheid over uitzonderingssituaties. 

(18 februari 2024)