Drie gemeenten hebben de handen ineengeslagen om de Maasveren financieel overeind te houden. Wethouders van Oss, Maasdriel en West Maas en Waal bekrachtigden hun samenwerking langs de oevers van de Maas. Ze hebben afspraken gemaakt om gezamenlijk bij te dragen aan de exploitatiekosten van de veerponten, maar benadrukken dat de provincies Noord-Brabant en Gelderland hun rol moeten pakken voor verduurzaming.
De Maasveren, die cruciaal zijn voor de verbinding tussen Maasdorpen en grotere steden zoals Oss, dreigden in de financiële problemen te raken nadat het Verenfonds van Gelderland begin dit jaar opdroogde.
De gemeentes besloten daarop gezamenlijk in te grijpen. Ze hebben de kosten eerlijk verdeeld op basis van het aantal veerverbindingen per gemeente: Maasdriel draagt bij voor één pont, West Maas en Waal voor vier, en Oss voor vijf. In totaal investeert Oss 300.000 euro.
Volgens de wethouders zij als gemeenten hun verantwoordelijkheid genomen, omdat voor inwoners deze veren essentieel zijn. Niet alleen voor dagelijks vervoer, maar ook voor onderwijs en familiebezoek.
Provincies
Ondanks deze reddingsactie weigeren de gemeenten ook de kosten van verduurzaming op zich te nemen. De Maasveren opereren grotendeels met verouderde schepen, wat vraagt om vervanging en vergroening. Die taak ligt volgens de wethouders bij de provincies, die volgens de wethouders nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Volgens de wethouders zien de provincies de veren vooral als een toeristische attractie, terwijl het voor de dorpen aan de Maas een belangrijke vervoersfunctie vervult. Ze hopen dat Noord-Brabant en Gelderland dit belang snel erkennen en over de brug komen met financiële steun.
Toekomst
Stichting De Maasveren is opgelucht dat de ponten voorlopig kunnen blijven varen. Dankzij de steun van de gemeenten staat de stichting nu sterker, al vindt dat voor een duurzame toekomst meer nodig is.
(13 november 2024)