Goed seizoen voor pontje Keimpetille

Het pontje bij Keimpetille (Fr41), net onder Franeker, heeft het seizoen 2020 goed afgesloten. Hoewel de start van het seizoen moest worden uitgesteld vanwege de corona-epidemie, en er dus tot 30 mei niet kon worden gevaren, kon in 2020 toch het mooi aantal van 10.000 overzettingen worden genoteerd.

Dat aantal is vergelijkbaar met voorgaand jaar, maar in dat jaar werd er gedurende een langere periode gevaren. Blijkbaar had het goede zomerweer dit jaar invloed en kwamen er veel recreanten die van het pontje gebruik maakten.

Tien jaar

Het pontje in Keimpetille bestaat dit jaar 10 jaar. Het wordt geheel geƫxploiteerd door vrijwilligers. De naam van de veerpont (Jacob Petrus) is vernoemd naar de laatste schipper die van 1950 tot 1963 de toenmalige veerpont bediende.

Die eerdere (auto)pont werd in 1946 in dienst gesteld nadat een brug door oorlogshandelingen was vernield. In 1963 is de autopont toch uit de vaart genomen, en op 30 juli 2011 is het huidige pontje in de vaart gekomen. Het pontje bij Keimpetille vaart alleen voor voetgangers en wielrijders en is alleen in de zomerperiode in dienst.

(7 oktober 2020)