Jan Coevert geëerd met gouden pontklos

Jan Coevert is op 1 november 2019 na 25 jaar afgezwaaid als voorzitter van de stichting die de Coevertveer in Ouderkerk aan de Amstel exploiteert.

Als dank voor het vele werk voor de veerpont kreeg hij een onderscheiding in de vorm van een gouden pontklos en werd hij benoemd als ere-voorzitter. Jan gaf echter aan, dat het niet het einde van zijn betrokkenheid bij de pont zal zijn. Hij blijft, zoals hij dat zelf zei, nog klossen en klussen.

Handbediend

De Coevertveer vaart op bepaalde zon- en feestdagen in de zomer over de Amstel. Het gaat hier om een door vrijwilligers met de hand bediende historische veerpont over de Amstel.

Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw lag in het centrum van het dorp een veerpont die voor een verbinding zorgde vanuit Amstelveen via Ouderkerk in oostelijke richting. Nadat de brug in de N522 was aangelegd was de veerpont niet meer nodig. De boot bleef echter jarenlang liggen op de werf van Jan Coevert.

Restauratie

Toen in 1973 het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana gevierd zou worden, legden vrijwilligers de pont weer in het water. Op Koninginnedag van dat jaar kon men weer overvaren. Dankzij inzet van Jan Coevert en vele andere vrijwilligers kon de pont in de daarop volgende jaren worden gerestaureerd. De kabelpont wordt vervolgens op zondagen ingezet.

Als eerbetoon aan van Jan Coevert werd zijn naam aan het veer toegekend. Later werd een stichting opgericht om de exploitatie van de pont te verzorgen, waarvan Jan Coevert voorzitter werd.

Ledenvergadering 2015

Veel leden van de Vereniging Vrienden van de Veerponten zullen de pont wel kennen. Op 30 mei 2015 werd de Algemene Ledenvergadering van deze vereniging gehouden in Ouderkerk aan den Amstel, en na de vergadering kon ieder met de pont kennismaken en overvaren.

(4 november 2019)