Maasveren zetten weer passagiers over, stakingsactie nog niet voorbij

De Maasveren zetten vanaf maandag 24  januari weer passagiers over. Op drie van de vijf veren hoeft niet te worden afgerekend. De andere twee veren varen niet.

De 26 schippers van de Stichting De Maasveren staken al tien weken behoud van de arbeidsvoorwaarden. Volgens FNV Havens wil de werkgever voor nieuwe medewerkers een nieuwe regeling invoeren met een lager instapsalaris, zonder vaste onregelmatigheidstoeslag en zonder doorbetaling bij ziekte langer dan twee jaar. De schippers willen dat ook toekomstige collega’s exact dezelfde arbeidsvoorwaarden houden als de regels in de collectieve arbeidsovereenkomst die geldig was tot 1 januari van dit jaar.

In de afgelopen weken zijn diverse acties gevoerd, waarbij meestal de veren aan de kant bleven. Al ze al voeren werden meestal alleen fietsers en voetgangers overgezet. Van maandag 24 tot en vrijdag 28 januari op drie veren (Megen-Appeltern, Alphen-Oijen en Maasbommel-Megen) wordt alle verkeer gratis naar de overkant gebracht. De stakers willen volgens de FNV daarmee laten zien dat ze geen conflict met hebben met de passagiers, maar met hun werkgever.

(23 januari 2022)