Molletjesveer blijft nog even zelfbedieningsveer

Omdat het niet lukt om voldoende vrijwilligers met een vaarbewijs te vinden, blijft het Molletjesveer tussen Wormerveer en Krommenie nog even een zelfbedieningsveer. Wel kunnen de passanten zich voortaan gemakkelijker naar de overkant trekken, omdat de lierkasten een onderhoudsbeurt hebben gehad.

De gemeente Zaanstad wil graag het pontje elektrificeren omdat omwonenden klagen over (geluids)overlast en omdat het pontje gebruiksonvriendelijk en de overtocht soms gevaarlijk zou zijn. Een betaalde vaste kracht is in verband met de exploitatie op korte termijn niet haalbaar, maar ook vrijwilligers staan niet meteen in de rij. De gemeente wil daarp, de komende maanden samen met het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer de zoektocht voortzetten.

Ketting

Om de overlast te beperken legt een beveiligingsbedrijf elke avond om 19.00 uur het pontje aan de ketting. De volgende ochtend komt het bedrijf om 07.30 uur langs om de ketting weer te verwijderen. Het beveiligingsbedrijf kan ook worden ingeschakeld als omwonenden of passanten overlast ervaren.

Ondertussen onderzoekt de gemeente om de veerverbinding te verplaatsen als beter alternatief. Daarvoor komen tot dusver twee locaties in aanmerking:

  • de Tapsloot nabij de Handelsweg in Wormerveer en
  • de Markervoort iets ten zuiden van Marken-Binnen.

Voor de laatstgenoemde locatie is afstemming nodig met onder meer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie en het recreatieschap nodig. De gemeente heeft daarvoor  voor dit jaar 40.000 euro gereserveerd.

(15 april 2022)