Museumtroomtram wil samenwerking met veerboot herzien

De Museumstroomtram Hoorn-Medemblik overweegt de samenwerking met De Friesland, het veer tussen Enkhuizen-Medemblik over een paar jaar te beëindigen. De veerboot zou daardoor veel passagiers kunnen mislopen.

Sinds 2002 vaart De Friesland voor de Museumstoomtram tussen Enkhuizen en Medemblik, waarbij passagiers nadat ze met tram in Medemblik zijn aangekomen, op de veerboot naar Enkhuizen kunnen stappen. In 2026 verloopt dat contract en het museum heroverweegt een eventuele verlenging.

Bezwaar

Grootste bezwaar is volgens het museum dat de trams op tijd in Medemblik moeten zijn voor de boot naar Enkhuizen. De bezoekers zouden daardoor heel weinig meekrijgen van de reis van Hoorn naar Medemblik.

De Museumstoomtram zegt ambitieuze plannen voor de toekomst te hebben. Zo bouwt het museum een nieuwe werkplaats in Hoorn en kijkt het naar een tramverbinding met Amsterdam.

De combinatie met de veerboot zou inmiddels wat te stoffig zijn geworden. De samenwerking zou op vroegst pas in 2026 kunnen stoppen. Tot die tijd willen beide bedrijven blijven rijden én varen.

(6 februari 2022)