NDSM-pont in Amsterdam tijdelijk varend museum

Tot en met 14 januari 2023 is de NDSM-pont (veer F4 tussen het Centraal Station en het NDSM-terrein) in Amsterdam een drijvend museum. Zes Amsterdamse fotografen tonen hier tijdens het Amsterdam Ferry Festival werk dat is geïnspireerd op de tentoonstelling Van Gogh aan de Seine in het Van Gogh Museum.

De foto’s laten zien hoe het Amsterdam van nu is veranderd. Ze zijn gemaakt in verschillende wijken van de stad, van het centrum tot de buitenwijken. De fotografen hebben zich laten inspireren door de pointillistische schilderijen van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

Stenen Hoofd

Zo maakte straatfotograaf Hans Boddeke een foto van Het Stenen Hoofd, geïnspireerd door Georges Seurats La Grande Jatte. Op de foto zijn twee zonaanbidders te zien die liggen te bakken op stretchers. Op de achtergrond zijn Eye Filmmuseum, de A’DAM Toren en het Centraal Station te zien.

Sem Langendijk werd geïnspireerd door Paul Signacs Spoorwegknooppunt bij Bois-Colombes. Zijn foto toont de skyline van de Houthaven, met nieuwe kantoren die uitkijken op oud industriegebied. De foto is gemaakt op Tungstenfilm, waardoor de rood- en blauwtinten een enorme intensiteit krijgen.

Simone Peerdeman fotografeerde een huizenblok in Bos en Lommer, geïnspireerd door Paul Signacs Gashouders bij Clichy. Hanane El Ouardani legde met haar analoge camera Plein 40-45 in Amsterdam-Nieuw-West vast in een drieluik.

Voetgangersbrug

De Nederlands-Kroatische kunstenaar Sanja Marusic liet zich inspireren door Emile Bernards Twee vrouwen op de voetgangersbrug van Asnières. Haar zwart-witfoto kleurde ze digitaal in en liet ze de details weg.

De meest bijzondere foto is gemaakt door Anna Swagerman, geïnspireerd door Charles Angrands De Seine bij zonsopgang. Het toont een eenzame figuur in een bootje dat opdoemt uit de mist, met fabrieksschoorstenen op de achtergrond.

De drijvende tentoonstelling is gratis te bezoeken. De pont vertrekt elke 15 minuten vanaf het Centraal Station en de NDSM-werf.

(10 november 2023)