Nieuw elektrisch veer tussen Aalsmeer en Rijsenhout

Een nieuw elektrisch voet- en fietspontje, met ruimte voor twaalf passagiers, gaat vanaf 17 april de oversteek over de Ringvaart verzorgen tussen Aalsmeer en Rijsenhout.

De nieuwe pont vervangt een oude dieselpont die sinds 2021 niet meer in gebruik is. De elektrische variant belooft een betrouwbare service zonder de noodzaak voor tussentijds opladen gedurende de dag. Met een dak vol zonnepanelen en een ruim voorzien van een groot accupakket, kan de pont de hele dag varen. De avonden worden gebruikt om de pont aan de wal op te laden voor de volgende dag.

Historische achtergrond

De pontverbinding, oorspronkelijk opgezet door Cor Bloemer in de jaren ’60, heeft een rijke geschiedenis. Van een roeiboot tot een gemeentelijk beheerde veerdienst, heeft deze verbinding zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel.

De kosten voor de nieuwe pont worden gedeeld door de gemeenten Aalsmeer en Haarlemmermeer, waarbij Haarlemmermeer een groter aandeel draagt gezien het grotere belang voor haar inwoners.

Vanaf 17 april vaart de nieuwe pont op werkdagen en tijdens de zomermaanden ook in de weekeinden. Een oversteek kost 1,20 euro voor fietsers en voetgangers.

(12 maart 2024)