Nieuwe veerboten rederij Doeksen binnenkort in de vaart

We hebben er al een paar keer op deze website over geschreven: binnenkort komt de nieuwe veerboot van Doeksen in de vaart. Maar nu lijkt het erop, dat het echt zover is. De schepen zijn in 2017 besteld en zouden in 2018 in de vaart komen. Maar de scheepswerf in Vietnam ging failliet. Een doorstart met steun van de Vietnamese regering duurde even.

In 2019 waren de boten gereed, maar bij het transport van Vietnam naar Nederland ging veel mis. De schepen stonden achterstevoren op een dragende boot, waardoor zeewater in de passagiersruimten stroomde. Bij aankomst in Nederland, eind 2019, bleek er nog veel werk te moeten gebeuren.

Proefvvaarten

Maar nu meldt rederij Doeksen dat de boten binnenkort echt gaan varen. Het gaat nu eerst nog om proefvaarten. Daarbij wordt het uiterste van de boten gevraagd. Er wordt een noodstop uitgevoerd, een plotseling heel scherpe bocht, men laat de boot extra slingeren, men test hoe de boot zich gedraagt als de voortstuwing wegvalt, en nog meer bijzondere handelingen.

Dat allemaal om de veiligheid van de boten onder extreme situaties te kunnen beproeven. Dat alles telt mee om de boten een certificaat van zeewaardigheid te kunnen geven. Men verwacht dat dit alles in de loop van juni gereed zal zijn. Vervolgens moet de bemanning nog leren hoe de besturing aanvoelt en ermee vertrouwd raken. Niet alleen met het varen, maar ook met het aanmeren.

Als dat alles achter de rug is, dan hoopt Doeksen per 1 juli de eerste (de Willem Barentsz) en enkele weken later de tweede (Willem de Vlamingh) in dienst te stellen.

(14 mei 2020)