Onderzoek naar zelfvarende veerboten op de Waddenzee

Een consortium van negen bedrijven en instituten start een onderzoek naar de mogelijkheden voor autonome veerboten op de Waddenzee. Het project, genaamd Ferry Go!, richt zich op zowel de Nederlandse als Duitse Waddeneilanden en heeft een budget van 3,7 miljoen euro. Naast de Europese Unie ondersteunen ook diverse overheden en provincies dit initiatief.

De Waddenzee is een uitdagend gebied voor scheepvaart door ondieptes en veranderende stromingen. Toch is innovatie hier noodzakelijk. Het tekort aan geschoold personeel, de roep om efficiëntere exploitatie en de wens om uitstoot te verminderen, dwingen tot oplossingen zoals autonome veerdiensten. Volgens het consortium kunnen intelligente systemen bijdragen aan veiligere en duurzamere overtochten.

Echte tests

Tijdens het project zullen de onderzoekers niet alleen theoretische modellen ontwikkelen, maar ook echte tests uitvoeren. Het onderzoeksvaartuig Sally van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt wordt ingezet om autonome besturing te testen. Daarnaast leveren rederijen zoals Doeksen en AG Reederei Norden-Frisia data en vaarprofielen om het onderzoek te ondersteunen.

Het project zal zich in eerste instantie richten op goederenvervoer, waarna personen- en autoveerboten volgen. De verwachting is dat Ferry Go! de scheepvaart in de Waddenzee efficiënter en veiliger maakt, met een belangrijke rol voor geavanceerde AI-technologieën.

(16 september 2024)