Ook Liniepont gaat elektrisch varen

De Liniepont, het fiets- en voetveer over de Lek, gaat vanaf Koningsdag volledig emmissieloos en duurzaam varen. De nieuwe elektrische pont vaart tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg.

Op een zomerse dag kunnen de accu’s volledig draaien op opgewekte energie van zonnepanelen. De Liniepont is de laatste in een reeks van zeven elektrische veren. In 2024 vaart de meeste boten van Uiterwaarde elektrisch (met uitzondering van de Waalponten). De verduurzamingsslag kwam tot stand in samenwerking met de oevergemeenten Culemborg, Houten en Vijfheerenlanden en met steun van de provincie Utrecht.

De drie oevergemeenten en de Provincie Utrecht bezochten de scheepswerf en namen een kijkje bij de bouw van de nieuwe pont. De Liniepont gaat met de start van het vaarseizoen op zaterdag 27 april volgens het vaarschema varen. Hiervoor zal de nieuwe pont nog gedoopt worden en een 1e vaart hebben. “Met een geluidloze pont kunnen de geluiden uit de natuur nog beter tot je doordringen”, aldus een van de betrokken wethouders.

Genieten

De elektrische Liniepont zorgt ervoor dat er geen vervuiling is en helpt lokale overheden hun doelen te bereiken om het toerisme en de omgeving te verbeteren. Deze veerdienst verbindt fiets- en wandelroutes in Gelderland en Utrecht met elkaar. Dit maakt het makkelijker om van de natuur en geschiedenis van het Waterlinielandschap te genieten.

Directeur Kwakernaak van Uiterwaarde: “In 2023 gaven we opdracht aan Sepers Group BV en Huisman Etech Expert voor de bouw van nog eens één elektrische veer voor onze verenvloot. Deze partijen hebben al vier elektrische veren volgens geheel nieuw ontworpen concept voor ons gebouwd. Dit is een goede ontwikkeling, omdat Uiterwaarde erin geslaagd is haar verenvloot (op de drie Waalponten na) te verduurzamen”.