Oproep van De Overkant om schippers trekt breed aanbod aan hulp

Goed nieuws voor de passagiers van fiets- en voetveer De Overkant, dat al dertig jaar de oevers van Ameide en Lopik over de Lek met elkaar verbindt. Een dreigend tekort aan schippers is dankzij een succesvolle oproep in de media heeft in een verrassende wending gekregen. Voorzitter Margriet van Delft deelt het goede nieuws met een mix van opluchting en vreugde. “Hier gaan we wel een wijntje op drinken,” verklaart ze, nog enigszins verbijsterd over de positieve reacties die vanuit alle hoeken binnenstroomden.

De noodoproep voor extra schippers leidde tot een ongekend aantal reacties, variĂ«rend van lokale vrijwilligers tot aanbiedingen van hulp vanuit geografisch ver verwijderde plaatsen zoals Zaandam en de Noordoostpolder. Zelfs een Statenlid van de provincie Utrecht bood aan om bij te springen. De solidariteit toont hoe breed de waardering en het belang van het voetveer worden gedragen. “Een mevrouw mailde dat ze wel een paar mensen uit Urk kende… Het is de gedachte die telde,” vertelt Van Delft.

Onmisbare rol

De Overkant speelt een onmisbare rol in het dagelijks leven van de lokale gemeenschap en trekt jaarlijks zo’n 30.000 wandelaars en fietsers. De afwezigheid van een brug maakt het veer des te belangrijker voor de bewoners en zomergasten die de Lek willen oversteken. Het voortbestaan van deze dienst was onzeker door het afhaken van vaste schippers, maar de toekomst ziet er nu weer zonnig uit dankzij de gemeenschappelijke inzet.

Met voldoende schippers om de dienstregeling van dit zomerseizoen te vullen, is de toekomst van De Overkant veiliggesteld. Het veer is vanaf 29 maart, beginnend met Pasen, weer in de vaart. Aanvankelijk alleen in de weekenden, maar vanaf Koningsdag tot begin oktober zal het elke dag reizigers over de Lek vervoeren.

(27 februari 2024)