Pieterpadpontje blijft het hele jaar varen

De populaire veerdienst voor fietsers en voetgangers tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn zal tot zeker 2029 het hele jaar door in bedrijf blijven. Deze positieve ontwikkeling is het gevolg van een recent akkoord tussen de veerexploitant Kievits Veerdiensten en de gemeenten Zevenaar, Berg en Dal, en Lingewaard.

Deze veerdienst, cruciaal voor zowel economie als toerisme in de regio, stond onder druk wegens een dalend aantal passagiers buiten het hoogseizoen. Met name in de herfst- en wintermaanden was de toekomst onzeker, wat tot zorgen leidde bij gebruikers van het bekende Pieterpad, een 500 kilometer lange wandelroute door Nederland. Wanneer de veerdienst zou stoppen, zouden wandelaars op dit pad aanzienlijk moeten omlopen via de bruggen bij Emmerich of Nijmegen.

Pieterpad

De veerboot is een essentiële schakel in de lokale en regionale infrastructuur, benadrukken de betrokken gemeenten. Jaarlijks maken meer dan 57.000 passagiers gebruik van deze veerdienst, waaronder tal van Pieterpad-wandelaars.

Eerder had Bruno Kievits, eigenaar van de veerdienst, aangegeven dat de inkomsten in de wintermaanden niet toereikend waren om de dienst draaiende te houden. Dankzij het nieuwe akkoord, waarvan de details nog niet volledig bekend zijn, is deze zorg nu van de baan en blijft het veer het hele jaar operationeel.

Millingerwaard-Doornenburg

Daarnaast zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over de veerverbinding tussen de Millingerwaard en Doornenburg, veelal gebruikt door toeristen. Dit veer zal, net zoals voorheen, van mei tot en met augustus zijn diensten aanbieden en zo’n 20.000 passagiers per jaar blijven bedienen.

Deze overeenkomsten onderstrepen het belang van veerdiensten voor de regio en bieden zowel lokale inwoners als toeristen betrouwbare en schilderachtige routes over de Nederlandse wateren.

(25 oktober 2023)