Provincie twijfelt over volledig elektrische veerboten Vlissingen-Breskens

De nieuwe veerboten op de route Vlissingen-Breskens moeten zowel op diesel als elektriciteit kunnen varen. Dat vinden de coalitiepartijen BBB, SGP en VVD in de provincie Zeeland. Ze zijn bezorgd dat volledig elektrische schepen problemen krijgen op de (af en toe) ruige Westerschelde en wijzen op de beperkte capaciteit van het stroomnet voor het opladen.

De provincie Zeeland wil af van de huidige dieselverslindende catamarans tussen beide veerhavens en streeft naar uitstootvrije schepen. Toch pleiten veel partijen voor een hybride oplossing. Voorgesteld wordt dat de boten elektrisch varen, maar in nood kunnen overschakelen op diesel. Volgens de drie coalitiepartijen zou dit ook zorgen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Zero-emissie

Gedeputeerde staten blijft echter vasthouden aan het streven naar zero-emissie. Ze staan open voor een hybride optie, maar vinden dat schoon vervoer de prioriteit heeft.

De provincie heeft 9 miljoen euro gereserveerd voor nieuwe schepen, maar de totale kosten zijn nog onduidelijk. De huidige schepen staan te koop, nadat eerdere verkoopplannen mislukten. Over een maand volgt een besluit over het onderzoek naar de nieuwe veerboten.

(12 oktober 2024)