Toekomst van Bergsche Maasveren onzeker door grote tekorten

De drie veerponten over de Bergsche Maas – het Bernse veer, het Capelse veer en het Drongelense veer – verkeren in zwaar weer. Sinds dit jaar zijn de veren niet langer gratis voor gemotoriseerd verkeer. De invoering van een tarief heeft geleid tot een onverwacht forse daling in het aantal gebruikers. Dit zorgt voor grote financiële problemen, wat de toekomst van de veerdiensten ongewis maakt.

Oorspronkelijk werd verwacht dat ongeveer een kwart van de automobilisten de veerponten zou mijden na het invoeren van de tarieven. In werkelijkheid blijkt dit ruim 55 procent te zijn. Veel automobilisten kiezen nu voor de omliggende bruggen, wat leidt tot een fors lagere inkomstenstroom dan verwacht. De begroting van de Bergsche Maasveren loopt hierdoor ernstige tekorten op.

Gemeenten en provincies terughoudend

De vier betrokken gemeenten willen de veren behouden, maar staan voor een flinke financiële uitdaging. De rijksoverheid ziet de pontjes niet als openbaar vervoer en biedt daarom geen financiële steun. Ook de provincies lijken weinig bereid om bij te springen.

Naast de huidige problemen speelt ook de verduurzaming van de dieselpontjes. Elektrificering is noodzakelijk, maar brengt hoge kosten met zich mee. Er worden vraagtekens gezet of deze investering nog verantwoord is gezien de tegenvallende reizigersaantallen en de onzekere toekomst van de veren.

Ondertussen is Bergsche Maasveren een onderzoek gestart naar manieren om meer passagiers aan te trekken. Maar desondanks blijft de kans bestaan dat sluiting nodig is als de situatie niet verbetert.

(13 december 2024)