Uitval veerpont Kop van’t Land treft pendelaars en attracties

De veerdienst tussen Kop van ’t Land in Dordrecht en Werkendam is naar verwachting enkele weken buiten bedrijf.

Dit is het gevolg van een recente aanvaring met een vrachtschip, waardoor de pont van Blue Amigo tijdelijk niet inzetbaar is. Blue Amigo zegt vele pogingen te hebben ondernomen om een vervangende veer te vinden, maar acht de kans klein dat dit op korte termijn zal lukken.

Museum

Deze uitval heeft directe gevolgen voor diverse attracties, zoals het Biesbosch Museum. Die is  qua bezoekers in grote mate afhankelijk van de pont. Het museum verwacht dan ook een daling in het aantal bezoekers, vooral onder de fietstoeristen die de pont normaal gebruiken om het museum te bereiken.

Het museum beklaagt zicht dat het niet proactief wordt geïnformeerd door Blue Amigo en zich te moeten baseren op publieke bronnen voor updates.

Volgens een rapportage van de regionale zender RTV Dordrecht zijn er wel degelijk tijdelijke oplossingen beschikbaar. Veerpontverhuurders Van Leersum Maritiem en Werkboot.nl in Hendrik-Ido-Ambacht zeggen dat zij snel alternatieven kunnen bieden.

Beide bedrijven hebben geschikte boten beschikbaar, die binnen korte termijn ingezet kunnen worden voor veerdiensten. De zender noemt het opvallend dat deze bedrijven nog niet zijn benaderd.

Vooruitzicht

De situatie legt een zware druk op de regio, waarbij veel dagelijkse pendelaars zijn getroffen. Het is nog onduidelijk hoe lang deze situatie zal aanhouden en of er tijdig een oplossing gevonden wordt om de dienstverlening te herstellen.

(18 april 2024)