Veerpontencoalitie: Veel veerponten in gevaar door onduidelijk beleid

Het voortbestaan van vele veerponten in Nederland staat op het spel door onduidelijkheid in het beleid en financiering. Dat meldt het weekblad voor de scheepvaart Schuttevaer deze week. Zonder concrete maatregelen dreigen diverse pontverbindingen te verdwijnen, wat volgens Paulus Jansen, voorzitter van de Veerpontencoalitie (VPC), een ernstige bedreiging vormt voor lokale mobiliteit en duurzaamheid.

Volgens Jansen begon de problematiek al in de jaren ’90 door decentralisatie. Gemeenten en provincies kregen de verantwoordelijkheid voor ponten, maar vaak zonder voldoende middelen. “Terwijl ponten een essentieel onderdeel zijn van onze fiets- en wandelroutes, ontbreekt een eenduidige landelijke aanpak”, aldus Jansen.

Gelderland en Zuid-Holland

De Veerpontencoalitie, opgericht in 2021, zet zich in om deze verbindingen te behouden. Deze coalitie zoals de Vrienden van de Veerponten, ANWB en het Landelijk Fietsplatform pleiten zij voor betere financiering, verduurzaming en regelgeving. De provincie Gelderland, met de meeste ponten van Nederland, zag het stopzetten van een speciaal verenfonds in 2022 al leiden tot problemen bij 15 ponten.

Hoewel Zuid-Holland recent een verduurzamingsregeling introduceerde, is er volgens Jansen meer nodig: “Waarom gebeurt dit niet in alle provincies?”

Standaardisatie

Naast financiering pleit de VPC ook voor standaardisatie, zoals een nationaal pontvaarbewijs en evenwichtige tarieven. De komende tijd wil de coalitie samen met betrokken partijen druk uitoefenen op landelijke en provinciale overheden. “Zonder samenwerking verdwijnen deze ponten, en dat zou een groot gemis zijn,” waarschuwt Jansen.

Het volledige artikel staat op de website van Schuttevaer.

(8 december 2024)