De veerponten in de Krimpenerwaard stappen af van de ouderwetse knipkaart en introduceren vanaf 2 januari 2025 een oplaadbare veerpas. Dit moderne systeem moet betalen eenvoudiger maken, maar roept ook vragen en gemengde reacties op onder gebruikers.
Op vijf veerdiensten in de regio, waaronder Krimpen aan de Lek-Kinderdijk en Schoonhoven-Gelkenes, verdwijnt de knipkaart. De nieuwe veerpas, vergelijkbaar met een OV-chipkaart, kan herhaaldelijk worden opgeladen en is geschikt voor verschillende vervoermiddelen, zoals auto’s, fietsen en motoren. Ook meerdere passagiers kunnen op één pas reizen.
Volgens veerbedrijf De Visser zijn de voordelen: minder papiergebruik, lagere kosten en meer gemak voor reizigers, omdat met de pas voor elk vervoermiddel geldt.
Drie verschillende passen
Een nadeel is dat elk veerbedrijf zijn eigen pas hanteert, waardoor overstappen tussen verschillende veerdiensten niet met één kaart mogelijk is. Een gezamenlijke pas bleek te complex en kostbaar vanwege de administratieve eisen, zoals het openen van een derdenrekening en het aanstellen van een accountant.
Hoewel de overgang praktisch voordelen biedt, hebben veel gebruikers vragen. De mogelijkheid om contant of met pin te betalen blijft voorlopig bestaan. Voor saldo-checks en het opladen van de veerpas kunnen reizigers hun mobiele telefoon gebruiken. Net als bij de OV-chipkaart geldt een minimumbedrag op de pas.
Veerbedrijf De Visser erkent dat sommige gebruikers sceptisch zijn, maar dat het vooral een kwestie van wennen is. De onderneming verwijst daarbij naar andere veerdiensten, zoals het veer Vierlingsbeek-Bergen, waarna aanvankelijk wat strubbelingen de kaart omarmd is.
Geen OV-Chipkaart
De keuze voor een aparte veerpas, in plaats van de landelijke OV-chipkaart, heeft te maken met de aard van de veerdiensten. Veel ponten vallen niet onder openbaar vervoer en worden geëxploiteerd door particuliere bedrijven of stichtingen. Elke veerdienst bepaalt zelf hoe de betaling wordt geregeld.
(22 november 2024)