Veerpontjes Uiterwaarde varen dit jaar niet meer

De tien veerpontjes van exploitant Uiterwaarde komen dit seizoen vanwege het coronavirus niet meer in de vaart. Uiterwaarde exploiteert 10 fiets/voetveren in het Rivierengebied.

Het besluit om in deze zomer niet te varen, komt na overleg met de vrijwilligers die de pontjes bemannen. De vrijwillige schippers en kaartverkopers vallen vaak in de risicogroep. De betrokken oevergemeenten zijn van het besluit op de hoogte gebracht.

Kleine veren

Uiterwaarde stelt dat alle mensen op de pont 1,5 meter afstand moeten houden, passagiers en bemanning een (zelf meegenomen) mondkapje moeten dragen en dat ze de capaciteit van het veer tot 40% moet terugbrengen. De exploitant vindt dat ze onder deze condities de kleine veren niet fatsoenlijk kan laten varen.

Voor aangepaste vaarschema’s zijn er volgens Uiterwaarde te weinig bemanningsleden die onder de genoemde omstandigheden bereid zijn de veertjes te varen.

Eerder had Uiterwaarde al besloten om de start van het vaarseizoen te verplaatsen van 2 mei naar 13 juni, maar daar wordt nu dus ook van afgezien. Nu varen de schippers van Uiterwaarde op z’n vroegst in april 2021 uit.

In de tussentijd zal Uiterwaarde gewoon het groot onderhoud aan de ponten uitvoeren.  Bij de veren komen borden waarop de stremming wordt aangegeven, inclusief uitleg.

Tien verbindingen

De tien fiets/voetveren van Uiterwaarde betreffen de verbindingen

Beuningen-Slijk Ewijk
Fort Everdingen-Schalkwijk-Werk aan ’t Spoel
Heukelum-Galgenwaard
Renkum-Heteren
Rhenen-Lienden
Maasbommel Loswal-Gouden Ham
Ravenstein-Niftrik
Batenburg-Demen
Varik-Heerewaarden
Druten-Dodewaard

(25 mei 2020)