Vertraging oplevering elektrische veren Gorinchem e.o.

De ingebruikname van de nieuwe elektrische veren van Riveer die de gemeenten Gorinchem, Altena en Hardinxveld-Giessendam met elkaar verbinden, loopt verdere vertraging op, en het is onzeker of ze op de herziene opleveringsdatum van 1 januari 2024 kunnen varen.

Holland Shipyards, verantwoordelijk voor de bouw van de veren, kampt met technische uitdagingen na de recente testfase waar kinderziekten in zowel het schip als het systeem aan het licht kwamen. De oorspronkelijke opleveringsdatum van 1 januari 2023 was eerder al uitgesteld naar 1 juli 2023, mede door vertragingen veroorzaakt door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en een vertraagde oplevering van de benodigde stroomvoorziening buiten de Waterpoort in Gorinchem.

Stroomvoorziening

De veren, gedoopt op 28 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst, konden niet volgens de aanvankelijke planning worden getest door late operationele start van de stroomvoorziening, waarvoor de scheepswerf afhankelijk was van Stedin en de gemeente Gorinchem.

De gemeente Altena heeft in een raadsinformatiebrief aangegeven dat het project, ondanks de tegenslagen, een hoogst innovatieve poging is om een geïntegreerd elektrisch vaarsysteem voor de drie gemeenten te ontwikkelen. Aanpassingen en maatregelen worden genomen om de geïdentificeerde problemen te verhelpen, waarbij ook de training van schippers inbegrepen is.

Vertrouwen

Holland Shipyards heeft al het maximale boetebedrag betaald voor het niet halen van de oorspronkelijke opleverdatum en blijft in overleg voor verdere oplossingen. De gemeente Altena behoudt vertrouwen in de mogelijkheid om de huidige moeilijkheden te overwinnen.

Echter, als de huidige en toekomstige maatregelen niet afdoende zijn, zal opnieuw naar het contract en mogelijke oplossingen worden gekeken zonder een specifieke nieuwe opleverdatum vast te stellen.

(9 november 2023)