Vraag om ruimere vaartijden ponten in Den Helder en Zwartewaterland

Omdat een brug technisch en financieel niet haalbaar is, overweegt de provincie Noord-Holland de vaartijden van de pont Westeinde te verlengen tot mogelijk 23.00 uur. Fietsers tussen Julianadorp en Anna Paulowna/Breezand hoeven dan niet langer ’s avonds om te fietsen. De provincie stelt wel dat er rekening moet worden gehouden met geluidsoverlast voor omwonenden.

De gemeente Den Helder steunt het alternatieve voorstel van de provincie, maar wil wel dat er snel een oplossing komt. Als het aan de gemeente ligt komt er een proefperiode met langere vaartijden in het voorjaar, met als doel om deze veranderingen permanent te maken tegen 2025.

Genemuiden

Een gemeenteraadsfractie in Zwartewaterland wil de veerpont tussen Genemuiden en Zwartsluis met name in het recreatieseizoen langer laten varen, tot 22.00 uur in plaats van 19.00 uur. Ook is de wens om de vaartijden beter te laten aansluiten bij werktijden van de industrie in Genemuiden.

Als het aan de fractie ligt is 1 april 2025 een mooie ingangsdatum, omdat de dag ervoor het huidige contract met exploitant Schuitemaker eindigt. De nieuwe overeenkomst zou bovendien een goed moment zijn om de pont te elektrificeren.