Veerpontje Nieuwe Ter Aa blijft nog even varen

Het fiets- en voetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen blijft nog even in de vaart, maar wordt op termijn vervangen door een fietsbrug. Vereniging Vrienden van de Veerponten had zich samen met andere organisaties en het comité Laat ons niet zwemmen hard gemaakt voor behoud van de verbinding.

Eerder dit jaar kondigde Rijkswaterstaat het veer uit de vaart te halen, omdat de veiligheid niet zou kunnen worden gewaarborgd. Dat leidde tot onvrede bij mensen uit de omgeving en belangenorganisaties, omdat de verbinding van groot belang is voor onder meer scholieren uit Nieuwer Ter Aa die in Breukelen naar school gaan.

Brug

Uiteindelijk heeft het protest er – mede dankzij de Tweede Kamer – toe geleid dat het pontje blijft varen tot er een vaste oeverbinding ligt. Het actiecomité is blij met de uitkomst, maar geeft aan dat het pontje wat hen betreft had mogen blijven varen omdat ze hem niet onveilig vinden.

Omdat de brug er niet 1-2-3 ligt blijft de pont voorlopig varen. De komen tijd wordt onderzoek gedaan naar de bouw van de brug: waar komt hij te liggen, hoe komt hij eruit te zien en hoeveel kost hij. Als de antwoorden er zijn gaan Rijk en regio in overleg over het vervolg.

(15 december 2022)