Aanbesteding veerdienst Kop van ’t Land mislukt

De veerpont bij de Kop van ’t Land (tussen Dordrecht en de Biesbosch) is niet meer van deze tijd, vinden de gemeenten Dordrecht en Werkendam. De pont, gebouwd in 1980, zet jaarlijks ongeveer 350.000 personen (totaal van auto’s, fietsers en voetgangers) over. Het voer in zijn loopbaan ook bij het Lexkesveer in Wageningen, in Bad Breisig in Duitsland (van 1992 tot 1994) en vanaf 1994 bij de Kop van ’t Land.

De gemeenten Dordrecht en Werkendam hebben samen geprobeerd een nieuwe, milieuvriendelijke veerpont in de vaart te laten brengen, en hebben hiervoor een aanbesteding uitgeschreven. In het bestek voor de aanbesteding werden diverse milieuvriendelijke eisen gesteld. Zo moet de pont emissievrij varen. Voor het in de vaart brengen van een nieuwe pont stelden de gemeenten € 250.000 ter beschikking.

Nu blijkt dat geen enkele exploitant aan de gestelde eisen kan of wil voldoen. Op de aanbesteding heeft niemand gereageerd. Het bedrag is te laag of de eisen zijn te hoog. Hoe het nu verder moet is nog niet bekend. De huidige exploitant, AquaDordt BV, is gevraagd om nog een jaar langer de veerdienst te exploiteren.

(26 januari 2019)