Aantal veren verplicht mondkapje op de pont

Minister-president Mark Rutte kondigde in zijn toespraak van 6 mei 2020 aan, dat het vanaf 1 juni verplicht wordt om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Die regel is natuurlijk duidelijk in de bus, tram, metro of trein. Maar hoe zit het nou met een veerpont? Is een veerpont een stukje verlenging van de openbare weg (en dan is een mondkapje niet verplicht), of is het een vorm van openbaar vervoer (en dan is een mondkapje wél verplicht.

Het GVB, de exploitant van de Amsterdamse veerponten heeft al een mening kenbaar gemaakt. Volgens het GVB zijn veerponten een vorm van openbaar vervoer, en het zal dus vanaf 1 juni verplicht zijn om ook op de veerponten in Amsterdam een mondkapje te dragen.

Riveer

Ook verenexploitant Riveer (Gorinchem en omgeving) kondigt aan dat ook aan boord van hun schepen mondkapjes vanaf 1 juni verplicht worden voor zowel passagiers als personeel. “Wij waarderen het als je vanaf nu al een mondkapje gebruikt”, stelt Riveer op de website.

Overzicht

We hebben een overzicht gemaakt van veerponten die het dragen van een mondkapje verplichten.

VEEON

In een reactie aan Veerponten.nl meldt de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) dat zij als standpunt heeft dat er geen mondkapjesplicht hoeft te worden ingesteld als er een vrije ruimte van 1,5 meter kan worden geboden aan passagiers.

Vanwege de verscheidenheid aan veerponten lijkt het de VEEON niet wenselijk om een generieke plicht van overheidswege in te voeren. “De inrichting van bijvoorbeeld een waterbus is wezenlijk anders dan dat van een autoveerpont. Op de ene veerpont kan makkelijker 1,5 meter ruimte worden geboden dan op de andere”, aldus de VEEON.

(8 mei 2020)

(update 15 mei: reactie VEEON en aanpassing titel)
(update 1 juni: een verwijzing toegevoegd naar een overzicht van veren die een mondkapje verplichten)