‘Duidelijke uitleg bij trekponten noodzakelijk voor veilig gebruik’

Een duidelijke gebruiksinstructie bij een trekpont over hoe de trekpont te bedienen, is noodzakelijk voor een veilig gebruik. Bij elke trekpont moet duidelijk zijn wat het aantal mensen en gewicht is dat veilig op een trekpont kan. Het ontwerp en de maat van trekponten moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de maximale toegestane belasting ervan.

Beheerders van trekponten moeten bovendien goed inzicht hebben in de conditie van de trekponten die zij beheren. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek van een voorval op 25 februari 2023 in het natuurgebied Beningerslikken in Zuidland, waarbij een trekpont omsloeg en twee personen zwaargewond raakten.

Maximaal aantal mensen

Bij elke trekpont moet een duidelijke instructie hoe de pont te gebruiken komen. Dit voorkomt het risico van te veel mensen op de pont en daarmee overschrijding van de maximale belasting. De grootte van de pont moet beter worden afgestemd op het maximale aantal personen en gewicht.

Erica Bakkum, raadslid Onderzoeksraad voor Veiligheid: ‘Trekponten en ponten in het algemeen horen bij Nederland. Een veilige oversteek is een voorwaarde voor het gebruik ervan. Een grote trekpont nodigt uit tot meer mensen op de pont. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van de pont en vergroot het risico van omslaan. Te veel mensen op een pont los je niet alleen op met een instructie. De grootte van de trekpont moet zoveel mogelijk in lijn zijn met het aantal mensen dat erop kan. Wandelaars of fietsers die met een trekpont willen oversteken, moeten zich houden aan het maximaal aantal mensen dat op de pont mag.’

Onderhoudssysteem

Problemen met een trekpont worden nu alleen opgepakt en opgelost wanneer gebruikers dit melden of als medewerkers van Natuurmonumenten deze constateren. De Onderzoeksraad geeft als les om een vast onderhoudsschema voor trekponten op te stellen voor regelmatig onderhoud. Zo krijgt Natuurmonumenten tijdig inzicht in afwijkingen van een pont.

Ontwerp heeft gevolgen voor stabiliteit

Het aantal mensen op de trekpont had gevolgen voor de stabiliteit van de pont. De Onderzoeksraad heeft een specialistisch bureau opdracht gegeven de stabiliteit van de pont te berekenen. De trekpont, ontworpen voor een belasting van 5 personen, kon inderdaad worden belast met dit aantal personen. De stabiliteit was door de staat van de pont tijdens het voorval al minder. Ook stelt de Onderzoeksraad vast dat het platte ontwerp, als het zwaartepunt verschuift, snel instabiel wordt.

Het voorval in het kort

In natuurgebied Beningerslikken nabij het dorp Zuidland in de provincie Zuid-Holland sloeg op zaterdag 25 februari 2023 omstreeks 9.30 uur een voetgangerstrekpont plots om. Op dat moment stonden er circa 18 mensen op de trekpont die allen in het water terecht kwamen.

Uit onderzoek bleek dat de trekpont was ontworpen voor een veilig gebruik door 5 personen. De stabiliteit van de trekpont tijdens het voorval was al verslechterd in vergelijking met het ontwerp. Twee personen zijn door het voorval zwaargewond geraakt.

(3 april 2024)