Veren treffen maatregelen tegen coronavirus

De veerdiensten nemen hun maatregelen om het coronavirus in te dammen. Een aantal exploitanten vaart minder frequent, neemt per keer minder passagiers aan boord en staat alleen contactloos betalen toe. Veel zomerpontjes hebben de start van hun vaarseizoen nog even uitgesteld.

Automobilisten moeten aan boord van de veren naar Texel verplicht in hun auto blijven zitten. Rederijen Doeksen en Wagenborg, die het vervoer naar de andere Waddeneilanden verzorgen, nemen per overtocht maar een derde van het normale aantal passagiers mee, zodat er aan boord meer ruimte is om op afstand van elkaar te blijven.

Alle rederijen nemen geen contant geld meer aan. Buffetten aan boord zijn gesloten. Voetgangers en fietsers wordt gevraagd om zich aan boord zoveel mogelijk te verspreiden en liefst buiten te gaan zitten.

Anderhalve meter

Ook het GVB in Amsterdam laat minder reizigers toe zodat passagiers onderling de anderhalve meter ruimte kunnen bewaren. De kleine veren op het Oostveer en de verbinding Houthaven/Distelweg zijn vervangen door grotere, zodat die passagiers ook meer ruimte kunnen houden.

Riveer ziet dat door de coronamaatregelen het aantal passagiers is gedaald. Daarom wordt er vanuit Gorinchem minder vaak op en neer gevaren over de Waal, de Merwede en de Afgedamde Maas. De pont van Riveer tussen Brakel en Herwijnen is tussen 9.30 en 14.00 uur zelfs uit de vaart genomen.

Kortere vaartijden

Veel andere veren houden in verband met het coronavirus nog even de winterdienstregeling aan of schroeven hun vaartijden tijdelijk terug, met name in de avonduren. Voorbeelden zijn de veren Culemborg-Schalkwijk, Sambeek-Afferden en Vierlingsbeek-Bergen. Overigens maakt het veer Amerongen-Eck en Wiel op afspraak extra afvaarten over de Rijn voor mensen met een vitaal beroep.

Ook de veren van exploitant Ton Paulus hebben de vaartijden ingekort. Daarnaast heeft deze veerbaas al zijn schippers en kaartverkopers voorzien van water en zeep en/of desinfecterende handgel op de veerpont. Medewerkers hebben zo min mogelijk contact met de klanten en met elkaar.

Belgiƫ gesloten

Alle veerverbindingen met Belgiƫ over de Maas zijn opgeschort, omdat onze zuiderburen de landsgrenzen hebben gesloten. De veerboot tussen Eemshaven en het Duitse Waddeneiland Borkum mag tot zeker 20 april niet varen. De veerpont Brummen-Bronkhorst vaart niet, omdat contactloos betalen op de pont niet mogelijk is en de veerbaas zich met zijn 66 jaar tot de risicogroep rekent.

Her en der zijn ook veel kleine trekpontjes uit de vaart genomen, omdat opvarenden in de praktijk de 1,5-metermaatregel niet in acht namen. Het betreft onder meer het veer Woerden-Zegveld. Het trekveer bij Noordlaren mag voorlopig ook niet worden gebruikt.

Zomerpontjes

Veel seizoenspontjes die in het voorjaar aan hun vaarseizoen beginnen, hebben besloten om hun veren nog even aan de kant te houden. Zoals Uiterwaarde, die veel fiets- en voetveren over de Nederrijn, Waal en Maas exploiteert. Die opent het vaarseizoen van veren zoals Renkum-Heteren, Rhenen-Lienden, Druten- Dodewaard en Batenburg-Demen pas op 13 juni.

Ook het fiets- en voetveer Arcen-Lottum blijft tot nader order aan de kant. De gemeente Fryske Marren houdt de fiets- en voetveren nog even aan de kant. De fiets- en voetveren van de Acht van Grou is hetzelfde lot beschoren.

Reden is veelal dat het dit vaak kleine ponten zijn, waardoor het voor passagiers moeilijk is om voldoende afstand van elkaar te bewaren. Ook is er vaak een smalle opgang, waardoor fietsers en wandelaars elkaar op te korte afstand passeren.

Vrijwilligers op leeftijd

Verder speelt bij deze veren de gezondheid van de vrijwilligers een rol. Veel schippers zijn op leeftijd en hebben daardoor verhoogde kans om door besmetting met het virus ernstig ziek te worden.

Daarnaast stellen sommige exploitanten dat ze mensen niet willen stimuleren om van huis te gaan, zolang er gevraagd wordt om thuis te blijven.

Informatie op veerponten.nl

Niet van elke veerpont in Nederland hebben we de afwijkende vaartijden in kaart kunnen brengen. Daarom houden wij op deze website de oorspronkelijke vaardagen en vaartijden vooralsnog aan. Soms is wel duidelijk dat exploitanten het vaarseizoen hebben uitgesteld. Op de pagina van deze veren hebben we dit opgenomen als een stremming.