Watertaxi test draagvleugelboot

Watertaxi Rotterdam heeft op de Nieuwe Maas een succesvolle proefvaart uitgevoerd met een draagvleugelboot genaamd de C-8 . De test was gericht op het beoordelen van de geschiktheid van draagvleugelboten op de golven van de Nieuwe Maas.

Tijdens de test “vloog” de C-8, gemaakt door de Zweedse scheepsbouwer Candela, op hoge snelheid over het wateroppervlak. Het gebruik van draagvleugels minimaliseert de waterweerstand door de romp van de boot boven het water te tillen, waardoor passagiers aan boord weinig merken van de gebruikelijke stromingen en golven op de rivier.

Overigens betekent deze test niet dat de huidige watertaxi’s in Rotterdam onmiddellijk worden vervangen door de C-8. Het doel was vooral om de geschiktheid van draagvleugelboten te beoordelen voor de Nieuwe Maas.

Personenvervoer

Hoewel de C-8 aanvankelijk bedoeld is voor particulier gebruik, heeft Candela plannen om draagvleugel-shuttles te ontwikkelen voor dagelijks personenvervoer over water. Vanaf april wil het bedrijf een elektrische draagvleugelboot met 30 passagiers inzetten voor een veerdienst tussen Stockholm en een nabijgelegen eiland, die net zo snel is als de huidige watertaxi’s in Rotterdam.

Watertaxi Rotterdam wil tegen 2030 een emissievrije vloot te hebben. De hydrofoiltechnologie ontwikkeld door Candela zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het bereiken van dit doel en de uitbreiding van het vervoersnetwerk naar andere gemeenten mogelijk kunnen maken.

Watertaxi maakte een video van de test.

Zie ook www.watertaxirotterdam.nl

(14 november 2023)