Winterweer speelt veerponten parten

Het winterweer heeft voor diverse veerponten gevolgen. De veerdiensten naar de Waddeneilanden kunnen deze week alleen overdag varen. Dat komt doordat de boeien die de vaarroute aangeven zijn weggehaald en zijn vervangen door ijsboeien.

Die zijn ’s avonds niet verlicht, waardoor de veiligheid van de overvaart bij donker niet meer gegarandeerd zou kunnen worden. Het heeft dus vooral effect op vroege en late afvaarten, en dan zowel bij Harlingen-Vlieland/Terschelling, als ook bij Holwerd-Ameland en Lauwersoog-Schiermonnikoog.

IJsvorming

Ook zijn er veerdiensten die worden gestaakt als gevolg van ijsvorming. Zo is de veerpont naar de Burd in Friesland tot nader order uit de vaart genomen. In de insteekhavens vormt zich namelijk zoveel ijs, dat de schroeven van de veerpont zouden beschadigen. Voor langzaam verkeer is er een noodoplossing met een klein bootje, dat nog wel heen en weer kan varen. Het veer Horst-Zeewolde heeft hinder van ijsgang op het Veluwemeer en is daarom uit de vaart genomen.

Elders is men juist zuinig op het ijs. In Woerden liggen de pontjes over de Grecht aan de ketting om ijsvorming in de waterwegen te bevorderen. Om die reden is ook voor de Vecht een vaarverbod afgekondigd. Daarom blijft het fiets/voetveer Kantjeboord II tussen Nederhorst den Berg en Nigtevegt aan de kant.

(10 februari 2021)