Pont Zuidland, slachtoffers zijn weer thuis, onderzoek duurt voort. Pont blijft uit de vaart

Vervolg trekpont Zuidland-Beningerwaard op onze eerdere berichten. Wij hebben nog geen bericht van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In het AD van 5 juni vertelden twee van de vijfentwintig deelneemsters aan de “Opruimdag” op 25 februari van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging in de Benigerslikken. Zij vinden dat het pontje in de huidige vorm niet moet terugkeren. Wij hebben nog geen bericht van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over ons verzoek. Zie Brief aan OVV. We lazen hun verklaring in het AD dat ze onderzoek doen naar het type pontjes. Naast hen kijken de verzekeringsmaatschappijen ernaar. Het pontje blijft tot nader order uit de vaart.

De deelneemsters zijn uiteraard geschrokken van het omslaan ondanks dat ze met 17 opruimers netjes over de pont verdeeld stonden. In het betreffende water is ook stroming. De pont lag wel dieper dan gewend. Naast hun persoonlijke overlevingsgevecht schrokken ze vooral van de bijna verdronken collega. Zij melden gelukkig dat deze ondanks de reanimatie na een lange tijd op de IC in het ziekenhuis weer naar huis mocht. Meer weten we niet, we hopen dat ze verder goed herstelt.

Ons voorlopig advies bij platte pontjes, betreedt ze niet met veel, liever met weinig mensen, let op hoeveel de pont dieper komt te liggen en verdeel u over de pont. Zorg dat u zo min mogelijk kanteling ziet.